• Cryptocurrencies
  • NFT Introductie: Wat zijn NFT's en waarom zijn ze ineens miljoenen waard?

NFT Introductie: Wat zijn NFT's en waarom zijn ze ineens miljoenen waard?

NFT's, oftewel Non-Fungible Tokens (niet-vervangbare tokens) zijn unieke crypto tokens die digital items zoals afbeeldingen, videos, tekst, etc, vertegenwoordigen.

cryptokitty

  • Een NFT kan van alles zijn. Vaak gaat het om digitale afbeeldingen zoals kunstwerken en verzamelplaatjes, maar NFT's kunnen ook muziek zijn, tekst, virtuele game items — een uniek zwaard, een onverwoestbare helm — virtueel onroerend goed, en nog veel meer. Zolang het maar digitaal is.
  • NFT's zijn gebaseerd op blockchain technologie. Het grote verschil tussen een non-fungible token en bitcoin is dat bitcoins onderling inwisselbaar zijn en in kleinere stukjes op te splitsen zijn, maar NFT's niet. Iedere NFT is uniek.
  • Omdat iedere NFT uniek is, zijn NFT's op dit moment vooral in opkomst in de kunst en verzamelwereld. Maar ook de gaming wereld heeft NFT's ontdekt.
  • Kijk op de Crypto info pagina voor meer artikelen over cryptocurrencies.

Wat is een NFT?

Een NFT is een unieke crypto token die leeft op een blockchain en een digitaal item zoals een plaatje of video bevat (of ernaar verwijst). Technisch gezien zijn NFT's smart contracts, cryptografisch beveiligd en onveranderbaar. Een NFT is dan ook niet te vervalsen, in tegenstelling tot fysieke kunstwerken en andere verzamelobjecten.

NFT's lijken in veel opzichten op cryptocurrencies, met één belangrijk verschil: NFT's zijn vanwege het identiteitsstempel uniek en dus niet onderling uitwisselbaar of deelbaar.

Het digitale item zelf — de afbeelding, de video, het tekstfragment — hoeft niet per se uniek te zijn, het gaat om de identiteitsgegevens die verbonden zijn aan het item; die maken de NFT uniek. Dat is een belangrijk verschil met fysieke werken. Van een schilderij van Van Gogh kunnen bijvoorbeeld heel veel reproducties bestaan, maar die zijn geen van allen echt hetzelfde als het origineel.

Maar je kan dus wel tien unieke NFT's van exact dezelfde afbeelding maken. Vaak kan iedereen de afbeelding van een NFT ook gewoon downloaden en bekijken, beluisteren, lezen, etc. Waar het om gaat is het identiteitslabel dat aan het bestand verbonden is; dat maakt de NFT uniek en onvervalsbaar.

Voorbeelden van NFT's

De meeste NFT's worden op dit moment gebruikt voor afbeeldingen, maar het kunnen zoals gezegd ook allerlei andere digitale items zijn zoals videos, Pokémon cards, sports cards, muziek, columns, en zelfs tweets.

Een paar voorbeelden:

De Canadese kunstenares Grimes verkocht in Maart een video van korter dan een minuut met de titel "Death of the Old" voor $388.000. (Saillant detail: Grimes is ook de partner van Tesla CEO en Dogecoin fan Elon Musk.)

Basketbal plaatjes producent NBA Top Shot verkocht in het eerste kwartaal van 2021 voor $500 miljoen aan NFT collectibles.

De oprichter van Twitter, Jack Dorsey, verkocht in Maart zijn allereerste tweet als een NFT voor $2.9 miljoen.

NYT columnist Kevin Roose verkocht in Maart een NFT van een van zijn columns voor 350 ETH, wat op dat moment zo'n slordige $500.000 waard was.

Er is ook al een game waar je virtuele stukjes land kunt kopen als NFT.

Het begin van NFT's

De eerste NFT werd gecreeerd in 2014, maar NFT's kregen pas voor het eerst tractie in 2017 met de blockchain game Cryptokitties, waar spelers virtuele katten konden verzamelen, fokken, kopen en verkopen. Sommige van deze cryptokitties werden verkocht voor meer dan een ton. Met het instorten van de cryptomarkt eind 2017 / begin 2018 klapte ook de NFT markt ineen, maar in 2020 maakten NFT's — net als crypto's — een enorme comeback.

In 2020 werd er door 220.000 mensen voor $250 miljoen aan NFT's verhandeld volgens NFT tracking site Nonfungible.com, een verviervoudiging ten opzichte van 2019. In het eerste kwartaal van 2021 alleen werd er al voor meer dan $2 miljard aan NFT's verhandeld, een stijging van 2100% ten opzichte van het kwartaal ervoor.

De voorlopige klap op de vuurpijl was de veiling van een digitaal kunstwerk van de kunstenaar Mike Winkelmann, bekend als Beeple, die begin Maart via veilinghuis Christie's een digitale collage getitled "Everydays — The First 5000 Days" verkocht voor $69 miljoen. Het bedrag werd betaald in Ether.

De meeste NFT's leven op het Ethereum Netwerk. Het Ethereum Netwerk kwam begin 2018 met een eigen NFT token standaard, ERC-721, dat al snel gebruikt werd voor de creatie van de meeste NFTs — net zoals Ethereum's ERC-20 standaard voor het merendeel van de cryptocurrencies gebruikt wordt.

Lees ook: Wat is Ethereum?

Er zijn overigens ook andere blockchains waar NFT's op kunnen bestaan, waaronder die van TRON. En de World Asset eXchange (WAX) wordt daarnaast veel gebruikt voor NFT's voor virtuele personages en videogames.

Waar kun je NFT's kopen en verkopen?

Je kunt NFT's kopen op verschillende platforms. De grootste marktplaats voor NFT's op het Ethereum Netwerk is OpenSea. Je kunt hier ook je eigen NFT's creëren en verkopen.

Andere bekende NFT marktplaatsen zijn Nifty Gateway, Foundation, en Rarible.

Om een NFT te kunnen verkopen heb je een wallet nodig waarmee je de cryptocurrency kunt ontvangen waar de NFT in wordt afgerekend; vaak zal dit Ethereum zijn. Een bekende wallet die door veel NFT kopers/verkopers gebruikt wordt omdat hij Ethereum's NFT standaard ERC-721 ondersteunt is MetaMask. Metamask ondersteunt overigens alleen cryptocurrencies en NFT's die compatible zijn met het Ethereum Netwerk. Hou er dus rekening mee dat wanneer je een NFT wil kopen/verkopen op een ander netwerk dan dat van Ethereum, bijv TRON of WAX, je een wallet nodig die de cryptocurrencies van deze platforms ondersteunt.

Wat kun je met een NFT?

Als eigenaar van een NFT heb je gebruikersrechten. Wat je er mee kunt doen hangt deels af van wat voor soort NFT je hebt gekocht.

Gaat het om een afbeeldingen dan kun je deze bijvoorbeeld online posten of gebruiken als de profile pic. (Als je toch ook graag iets wil hebben om boven de TV te hangen houdt niets je tegen om de afbeelding ook gewoon uit te printen en in een mooie lijst te hangen.) Een virtueel item voor in een game kun je gebruiken tijdens het gamen, muziek kun je afspelen en online delen met anderen, etc.

Uiteraard geeft het bezit van de NFT je ook de bragging rights. En daarnaast — en voor sommigen misschien zelfs het belangrijkste —heeft een NFT natuurlijk speculatieve waarde als investering.

Hoe kun je zelf een NFT maken?

Voordat je zelf een NFT kunt maken moet je een aantal stappen doorlopen.

  • Je moet een digital wallet aanschaffen waar je crypto mee kunt ontvangen, bij voorkeur ethereum.
  • Open vervolgens een account op de marktplaats waar je je NFT wil verkopen, bijvoorbeeld OpenSea.
  • Upload je afbeelding (we gaan er hier even vanuit dat het gaat om een afbeelding).
  • Click 'Add New Item' om een NFT te creëren met je afbeelding.
  • Je komt op een scherm waar je verschillende eigenschappen kunt meegeven aan je NFT. Zo kun je bijvoorbeeld versleutelde content bijvoegen die alleen kan worden ontsloten door de koper van de NFT.
  • Als je alle opties bent afgelopen klik je op 'create' en bevestig dit in je wallet. De NFT is nu zichtbaar in je collectie op OpenSea.

Wat is de toekomst van NFT's?

NFT's worden door sommigen gezien als een hype, maar de lange termijn toekomst voor NFT's ziet er o.i. rooskleurig uit omdat ze echt iets toevoegen, vooral binnen de kunst-, verzamelaars-, en gaming wereld.

  • Zo krijgen kunstenaars met NFT's de mogelijkheid zelf hun werk te verkopen en bovendien de mogelijkheid om royalties te blijven ontvangen van de toekomstige verkoop van hun werk. Ook is NFT kunst veel beter beschermd tegen piraterij.
  • Verzamelaars kunnen nu ook unieke digitale objecten verzamelen, een potentieel enorme markt. Denk bijvoorbeeld aan het eerder genoemde voorbeeld van NBA Top Shot, dat voor $500 miljoen aan digitale basketball cards wist te verkopen in de eerste 3 maanden van 2021.
  • Gamers kunnen unieke gaming items kopen en verkopen, etc.

De NFT markt is de afgelopen tijd enorm gegroeid maar staat nog altijd in de kinderschoenen. De aankomende jaren zal de markt voor NFT's echter ongetwijfeld steeds volwassener worden.

Zijn NFT's slecht voor het milieu?

Sommige milieu-activisten wijzen er op dat NFT's slecht zouden zijn voor het milieu omdat de blockchains waar ze op draaien veel energie verbruiken. Hetzelfde argument wordt ook tegen cryptocurrencies gebruikt — zo wordt er regelmatig op gewezen dat de bitcoin blockchain net zoveel energie gebruikt als Noorwegen.

Het is in dit verband belangrijk om onderscheid te maken tussen proof-of-work en proof-of-stake crypto's. Proof-of-work crypto's zoals bitcoin vergen veel computer rekenkracht en gebruiken daardoor inderdaad relatief veel energie. Proof-of-stake crypto's zoals TRON, Cardano, en binnenkort ook Ethereum — dat bezig is over te schakelen op proof-of-stake —gebruiken echter veel minder energie.

Lees meer over het verschil tussen proof-of-stake en proof-of-work crypto's.

Dat NFT's slecht zouden zijn voor het milieu is dan ook een vrij zwak en bovendien zeer tijdelijk argument, aangezien de belangrijkste thuishaven van NFT's, het Ethereum Netwerk, op dit moment al bezig is over te gaan op het energiezuinige proof-of-stake concept.

Conclusie

NFT's zijn crypto tokens die digitale items een uniek karakter geven. Daarmee is in één klap een digitale kunst- en verzamelwereld tot leven gekomen, en ook in de gaming wereld spelen NFT's een groeiende rol.

Als je zelf een beeldend kunstenaar bent zijn NFT's het zeker waard om nader te bekijken. Ben je een (crypto) investeerder dan zijn er verschillende cryptocurrencies waarmee je je exposure in NFT's kunt vergroten, waaronder blockchains waar NFT's op draaien zoals Ethereum, BNB,Tron, EOS, en Polkadot.

De NFT markt staat nog in de kinderschoenen, maar zal de aankomende jaren ongetwijfeld verder groeien en meer volwassen worden.

 

Forexinfo.nl is een informatie site en accepteert geen enkele aansprakelijkheid met betrekking tot acties ondernomen op basis van die informatie. We stellen ons ten doel om bij te dragen aan uw kennis over forex in het algemeen en over forex brokers en forex trading in het bijzonder. Handelen via een goede forex broker is natuurlijk geen garantie voor succes, maar zorgt wel voor kwalitatief hoogwaardige support, iets dat voor iedere forex trader belangrijk is.

© 2008-2024, All Rights Reserved

Forexinfo.nl

Handelen in forex en Contracts for Difference (CFD’s) is zeer speculatief en behelst een aanzienlijk risico op verlies. Dit soort handelen past niet bij alle investeerders, dus u moet er doordrongen van zijn dat u de risico’s volledig begrijpt voordat u begint met handelen. De inhoud op deze website kan veranderen en wordt enkel verstrekt met het oog op het assisteren van bezoekers bij het vinden van informatie over forex en andere financiele instrumenten en produkten. Forexinfo heeft redelijke inspanning verricht om ervoor te zorgen dat deze informatie accuraat is maar garandeert deze accuraatheid niet en accepteert ook geen enkele verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor verliezen of schade die geleden zou kunnen worden door gebruik en/of navolging van deze informatie. Alle informatie op deze website moet daarom worden gezien als 'te gebruiken op eigen risico' informatie.